Bakdag.

Vi har bakat väldigt mycket här de senaste veckorna, mest bröd men även annat gött! 
Vetelängder/butterkaka med hjälp av Maja! :)
150 g smör
5 dl mjölk
1 paket jäst
1 dl socker
Ev. Stött kardemumma
Nypa salt
Vetemjöl
 
1. Smält smöret och häll i mjölken, värm till 37 grader.
2. Smula jästen i en bunken, häll sedan över degvätskan och blanda tills all jäst har lösts upp.
3. Tillsätt sockret och saltet, blanda. Om du vill ha kardemumma, tillsätt även de.
4. Blanda i mjöl tills de blir en smidig deg, jag brukar bara höfta ner men ca 12-13 dl kanske.
5. Låt degen jäsa i ca 30 minuter.
6. Kavla ut och bred på fyllningen, rulla ihop till en rulle. Om du ska göra längder, lägg rullen på en plåt och klipp degen. Om du ska göra butterkaka så delar du som man gör med vanliga bullar och lägger i en form med löstagbara kanter. Låt jäsa ca 30 minuter till.Starta ugnen på ca 225 grader.
7. Pensla längderna med vispat ägg och strö över socker. Med butterkaka så ska du nu fylla med vaniljkräm, så gör några små hål och fyll med vaniljkrämen. Pensla med ägg och sedan pärlsocker.
8. In i ugn ca 20 minuter för längder och ca 30 för butterkaka, håll koll för de kan gå snabbare eller långsammare. Jag har inte sån bra koll ;)
 
Kanelfyllning:
150 g smör
Farinsocker
Strösocker 
Kanel
 
Höfta ihop till en fin krämig sörja! :D 
 
Vaniljkrämen jag brukar göra är efter detta recept, men brukar ta vanligt vaniljsocker istället.
 
 
 
 
 
 
 






- Namn

- E-postadress (publiceras ej)

- URL/Bloggadress

Kommentar:

Kom ihåg mig?